Lidt om FODMAP

Hvad er det dersens FODMAP?

Det er først og fremmest en forkortelse af 'Fermentable, Oligo-, Di-, Monosaccharides and Polyols'.

En australsk læge har fundet ud af, at for personer med irriteret tarm, så hjælper det at undgå disse bestemte kulhydrater. Dise grupper af kulhydrater optages i meget lille grad i tarmen og derfor ender de ufordøjede i tyktarmen, hvor kulhydratmolekylerne generer og irriterer tyktarmen.

FODMAP's findes i mange frugter, specielt i æbler. Det findes også i f.eks. løg, hvede, kål og mange sødestoffer.

Der er ikke mange læger i Danmark, der ved noget om det, så med hjælp fra DTU's database med videnskabelige artikler og søgen på nettet, så har jeg fundet frem til, at low FODMAP-diæt nok er den eneste udvej for at jeg ikke skal have ondt og have det dårligt. Det er i hvert fald mit eneste bud på hvordan jeg får det bedre - for jeg nægter at se til mens mit liv passerer forbi, fordi jeg har ondt i maven!

Jeg har altså kastet mig ud i projektet om at spise low FODMAP og det hjælper på mig so far! Det er ikke altid lige nemt, men jeg vil forsøge at dele mine erfaringer her.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar